Kandidaat Tuinstraten: vragenlijst

Heel veel Antwerpenaren hebben goesting om hun straat om te bouwen tot een Tuinstraat. Maar liefst 85 straten hebben gereageerd op onze open oproep en nog steeds komen aanvragen binnen. We zijn omvergeblazen door het enthousiasme en het engagement in Antwerpen. De nood aan vergroening van onze stad is bij deze nog maar eens zwart op wit bewezen. En de bereidheid om zelf de handen uit de mouwen te steken idem! In samenspraak met onze partners hebben we ons project, procedures, ... dan ook aangepast. Belangrijkste boodschap die we aan alle straten willen meegeven: we willen jullie allemaal zoveel mogelijk gaan steunen bij het vergroenen van jullie straat. We zijn momenteel bezig met alle mogelijkheden en opties te onderzoeken. Dit zouden we graag met jullie allen samen bespreken op maandag 24 april (zie volgende blog).

Het lijkt ons interessant dat jullie de komende twee weken met enkel buren eens afspreken om de idee van een Tuinstraat verder samen te onderzoeken. We hebben hiervoor een online vragenlijst opgesteld: https://goo.gl/forms/MsbwJX66NEKyXoHN2. Door deze samen in te vullen gaan jullie meer te weten komen over jullie straat; over de mogelijkheden om die samen te vergroenen, over het engagement in de straat,... Deze informatie gaan wij verwerken. Kunnen we gebruiken voor het vervolg van dit project, maar ook richting beleidsmakers. Met deze info gaan wij ook op zoek naar drie verschillende straten waar we nauwer mee willen gaan samen werken. We kiezen bewust NIET enkel voor de meest geëngageerde, de sterkste, de meest autoluwe, ... straten. Door in te zoomen op verschillende soorten straten denken we via dit project meer te kunnen leren. Zo kunnen we op termijn voor alle straten in de stad nieuwe kennis, ervaring, inzichten mbt het vergroenen van straten gaan delen.

De deadline voor het invullen van deze vragenlijst is maandag 17 april 2017 om 12u. Het invullen duurt in totaal zo’n 30 minuten.

Al 75 kandidaat Tuinstraten!

Al 75 straten hebben zich aangemeld als kandidaat Tuinstraat. De open oproep is een paar dagen viraal gegaan op sociale media, waardoor er ook een 25-tal kandidaten zijn van buiten het district Antwerpen. De nood aan vergroening en de bereidheid om zelf de handen uit de mouwen te steken zijn enorm. Straten die nog twijfelen, laat u hierdoor niet afschrikken. We gaan alles netjes in kaart brengen en zullen dit 'signaal' overmaken aan diverse stedelijke diensten en beleidsmakers.  Stuur gewoon een mailtje naar info@antwerpenaantwoord.be. We onderzoeken momenteel wat we kunnen doen om tegemoet te komen aan deze vraag. 

Verdere info volgt!

Zorg-samen-straten in Antwerpen

In alle straten van Antwerpen neemt de nood aan zorg toe. Vergrijzing neemt stilaan de bovenhand in onze stad. Maar ook jongere mensen worden getroffen door zorg.

Vaak gaan zorg en het gevoel van vereenzaming hand in hand. Als men zelf nog moeizaam ‘buiten’ kan trekt het leven soms feestend en toeterend voorbij. Dank zij professionele diensten wordt zorg deskundig verleend. Maar voor kwetsbare mensen is deskundige zorg niet het hele leven. Geluk en verbondenheid horen daar even goed bij.

Daar wil het project ‘Zorg samen straten’ op inzetten. Hoe kunnen we kwetsbare mensen die dreigen te vereenzamen bij de straat/de buurt houden. Zodat zij zich ook geborgen weten in hun heel nabije omgeving. Zodat zijook, zonder schroom, weten waar ze terecht kunnen als het echt nodig is. Kortom zodat zij minder vereenzamen.

Gelukkig maar…in vele Antwerpse straten wordt veel gezelligheid en nabuurschap georganiseerd. ‘Zorg samen straten’ wil nagaan of zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen in de straat ook kan georganiseerd worden zodat zij er ‘bij’ blijven.

Vind jij dat zorgende aandacht ook belangrijk is in onze stad neem dan contact met ons. Wij ondersteunen de straten die willen meestappen in het project.

Het project wordt begeleid door Antwerpen aan’t woord. Dit dank zij de Burgerbegroting van het district Antwerpen. Dus het project beperkt zich tot het district Antwerpen.

Het project wordt mee ondersteund door professionele zorg diensten, en het beleids ‘denken’ rond buurtgerichte zorg. Dit waarborgt dat dit project en vooral jouw ervaring, voor de organisatie van de zorg in de toekomst erg belangrijk is.

Meer info: Antwerpen aan ’t woord. Koen Kuylen koenkuylen@gmail.com 0485 94 71 41

GEZOCHT: ANTWERPENAREN MET GOESTING OM STRAAT OM TE BOUWEN TOT EEN TUINSTRAAT

Heel veel inwoners van het district Antwerpen dromen van een groener district. Maar hoe ziet een groener district er uit? Hoe zien de straten er uit? Gaat het enkel over gevelgroen? Of ook over bomen, struiken, natuur? Worden er ook groenten of sierplanten gekweekt in straten? Wie onderhoudt al het groen? Zijn straten dan ook autoluwer? Hoe verplaatsen we ons in groenere straten?

3 straten in het district Antwerpen krijgen in 2017 de kans om samen te werken met Antwerpen aan’t woord en tal van partners (district Antwerpen, stad Antwerpen, Natuurpunt, Ecohuis Antwerpen, …). Om samen met buren totaal out of the box te fantaseren over jullie gedroomde ‘tuinstraat’. Het blijft niet alleen bij dromen. We helpen jullie om deze zomer tijdelijk jullie straat volledig om te bouwen; met geveltuinen, ingerichte boomspiegels, groenslingers, groentetuintjes, (kunst)gazon, bomen, wadi’s,… 

We willen met dit project ervaringsgericht leren hoe het is om in een groene straat/stad te leven. We zoeken antwoorden op een aantal vragen: welk soort groen kan er allemaal in straten, zijn bewoners bereid om parkeerruimte in te ruilen, zich anders te verplaatsen, om mee in te staan voor het onderhoud, hoe kan de samenwerking tussen stad en bewoners er uit zien, …

Ben jij een enthousiaste Antwerpenaar die goesting heeft om zijn/haar straat of buurt tijdelijk om te vormen tot een ‘Tuinstraat’? Wil je actief met je straat- en buurtbewoners aan de slag gaan om dit mogelijk te maken?

Geef voor eind maart een seintje aan Koen Wynants van Antwerpen aan’t woord. Antwerpen aan’t woord en een gans team van partners staat klaar om jullie hierbij te helpen. Dit is mogelijk dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Info en contact:

Koen Wynants, info@antwerpenaantwoord.be, 0473865503, www.antwerpenaantwoord.be

Kickoff project Tuinstraat (2017)

download.jpg

Heel veel inwoners van het district Antwerpen dromen van een groener district. Maar hoe ziet een groener district er uit? Hoe zien de straten er uit? Gaat het enkel over gevelgroen? Of ook over bomen, struiken, natuur? Worden er ook groenten of sierplanten gekweekt in straten? Wie onderhoudt al het groen? Zijn straten dan ook autoluwer? Hoe verplaatsen we ons in groenere straten?

In navolging van het Toekomststraat-experiment in 2016 willen we iets nieuws uitproberen. Concrete ‘Tuinstraat’ experimenten uitzetten en uittesten in 3 straten in het district Antwerpen. Een Tuinstraat is een (autoluwe) straat die tijdelijk ‘volledig’ groen is ingericht: met geveltuinen, ingerichte boomspiegels, groenslingers, groentetuintjes, … 

We willen met dit project ervaringsgericht leren hoe het is om in een groene straat/stad te leven. We zoeken antwoorden op een aantal vragen: welk soort groen kan er allemaal in straten, zijn bewoners bereid om parkeerruimte in te ruilen, zich anders te verplaatsen, om mee in te staan voor het onderhoud, hoe kan de samenwerking tussen stad en bewoners er uit zien, …

Om dit project te realiseren zijn we op zoek naar diverse partners. Partners met veel kennis van straten en buurten in het district A, technici/stedenbouwkundigen die mee willen nadenken over waterhuishouding, nieuwe inrichting van straten, mensen die beweging willen maken mbt het vergroenen van Antwerpen, die het maatschappelijk debat willen voeden en voeren, mensen uit de transitiewereld, groene ondernemers die van het vergroenen van Antwerpen hun business willen maken,…

Momenteel zijn wij in opstartfase. We hebben een ruw plan van aanpak uitgewerkt. Dit zouden we willen aftoetsen bij jullie. Bovendien zouden we in de loop van dit traject een beroep willen doen op jullie kennis, expertise en netwerken. Daarom zouden we een ad werkgroep willen samenstellen. Deze zal in de voorziene looptijd van 10 maanden 3 keer bijeenkomen voor tussentijds overleg. Wij zouden het bijzonder waarderen indien wij op uw deskundige input zouden mogen rekenen in deze werkgroep.

De eerste bijeenkomst van de werkgroep staat gepland op dinsdag 28 februari om 13u30. Kan u laten weten of u of een medewerker aanwezig kan zijn?

Hartelijk dank alvast voor uw belangstelling en uw spoedig antwoord,

Vriendelijke groeten namens Antwerpen aan ’t Woord,

 

Koen Wynants, projectleider 

Antwerpen aan’t woord vzw

www.antwerpenaantwoord.be, www.facebook.com/Antwerpenaantwoord, @Aaantwoord

 

Evaluatie Toekomststraten

De drie Toekomststraatexperimenten van 2016 zijn achter de rug. Gedurende een aantal weken in augustus/september mochten de Biartstraat, Edward Pecherstraat en de Willem Linnigstraat zichzelf helemaal vrij heruitvinden. Niet alleen de inrichting van de straat, de 'hardware'. Maar vooral ook de 'software', hoe kunnen we anders en beter samen leven in de stad...

Hoe hebben de bewoners dit ervaren? Wat was een succes en wat niet? Wat leren we hier uit voor de verdere toekomst van de 3 straten? En kunnen we hieruit iets leren voor andere straten, diensten, organisaties, beleidsmakers, ...? Om dit te weten te komen doen we de komende weken een intensieve bevraging van de drie straten. Eind november worden de resultaten bekend gemaakt en besproken met de straten, stedelijke diensten, beleidsmakers, geïnteresseerden.

Info en contactpersoon: Koen Wynants, info(at)antwerpenaantwoord.be

 

Slotweekend Toekomststraten 2016

Dit weekend is het slotweekend van de Toekomststraten in de Edward Pecherstraat en de Willem Linnigstraat. Gedurende 6 weken mochten ze vrij hun straat helemaal heruitvinden, samen dingen uitproberen. Aperitieven, voetbalveldjes, straatsalons, ping pong, straatcamping, vergroenen van de straat, volxkeukens, samen boodschappen gaan doen, etentjes voor buren organiseren, straattheater, autodelen, optredens, woord, kinderanimatie,... De drie straten hebben er samen een onvergetelijke, warme, inspirerende nazomer van gemaakt!

Wil u de sfeer van de toekomst van Antwerpen eens proeven? Dit weekend is uw laatste kans! Inschrijven hoeft niet. Gewoon meedoen! We lijsten onze highlights voor u op:

Vrijdag 23 september:

  • Volxkeuken in de Willem Linnigstraat vanaf 18u30 gevolgd door een Bollywoodfim in het pop-up 'straathuis'
  • Apero in de Edward Pecherstraat vanaf 18u tot in de late/vroege uren.

Zondag 25 september:

  • Ganse dag slotfeest in de Willem Linnigstraat met platenbeurs, boekenbeurs, rommelmarkt, radio centraal, optredens, ...

De twee Toekomststraten zijn:

·         Willem Linnigstraat te 2060 Antwerpen (zijstraat Offerandestraat).  Check hun facebookpagina https://www.facebook.com/willemlinnigstraat/?fref=ts 

·         Edward Pecherstraat te 2000 Antwerpen (vlak bij de waterpoort op Antwerpen-Zuid). Zie ook https://www.facebook.com/edward.pecher/?fref=ts

 

Bezoek ook de 2 Toekomststraten tijdens Antwerpen Autovrij

Antwerpen Autovrij is al meer dan tien jaar een feest voor een andere en betere mobiliteit. Antwerpen Autovrij reikt nieuwe ideeën aan en wil u verleiden om u anders te verplaatsen. Antwerpen Autovrij is een dag om te genieten van een stad met weinig verkeer. Er zijn allerlei evenementen, activiteiten en belevenissen, ideaal voor een leuke uitstap. Het is vooral de ideale dag om iets nieuws uit te testen voor uw vervoer naar of in Antwerpen.

Begin uw dag aan het infopunt op de Meir, waar u kan ontdekken wat er allemaal te beleven valt en waar. Of download het plannetje hier. Wij raden iedereen aan om zondag ook eens langs de twee Toekomststraten te gaan. Die straten worden 2 maanden (gedeeltelijk) autovrij gemaakt. Het is een soort experiment om te ervaren hoe het leven in een autovrijere stad is. Hoe verplaatsen mensen zich dan? Wat gebeurt er dan met alle nieuw beschikbare vrije ruimte? 

De twee Toekomststraten zijn:

·         Willem Linnigstraat te 2060 Antwerpen (zijstraat Offerandestraat). Zondag zal er een platen- en boekenmarkt in de straat plaatsvinden. Check hun facebookpagina https://www.facebook.com/willemlinnigstraat/?fref=ts De Antwerpse radiozender ‘Antwerpen-Centraal’ zaler ook live uitzenden vanuit de straat.

·         Edward Pecherstraat te 2000 Antwerpen (vlak bij de waterpoort op Antwerpen-Zuid). Zondag zal er een rommelmarkt in de straat doorgaan. Zie ook https://www.facebook.com/edward.pecher/?fref=ts

Stedelijk Lyceum op bezoek in #Toekomststraat

Nu donderdag tussen 13u en 15u komen leerlingen en leerkrachten van Stedelijk Lyceum Offerende op bezoek bij de Willem Linnigstraat/Toekomststraat. De buurtbewoners wilden de leerlingen eens verwennen bij de start van het nieuwe schooljaar. De bewoners gaan de kinderen uit de buurt aan het begin van het schooljaar allemaal een lekkere pannenkoek en veel animatie, sport en spel aanbieden. Tegelijkertijd is het een eerste ontmoeting, verdere kennismaking die mogelijks kan leiden tot nieuwe ideeën en gezamenlijke initiatieven tussen de school en de buurt ('Samen school maken').

In de Willem Linnigstraat (2060) is een enorme diversiteit aan kinderen en jongeren. Er zijn ook vele nieuwe, jonge Antwerpenaren. Tijdens het Toekomststraat-experiment worden de kinderen en jongeren in de straat enorm betrokken. Ze voelen zich gewaardeerd. De 'Toekomststraat' is niet alleen ruimtelijk, maar ook sociaal heel kindvriendelijk geworden. Nederlandse conversatie, opvoedingsondersteuning, huistaakbegeleiding, kinderanimatie,... in je straat organiseren is uiteraard niet evident. Dat kan je ook niet zomaar van mensen verwachten. Grote uitdaging is om een interactie te ontwikkelen die voor beide partijen op lange termijn haalbaar en positief is. En dat kunnen de kinderen, de buurtbewoners en de school  tijdens het ‘Toekomststraat’ experiment samen ontdekken.

Slotweekend Biartstraat/Toekomststraat

Dit weekend is het slotweekend van de Biartstraat/Toekomststraat. Zowel de bewoners van Woonzorgcentrum Nottebohm als de buren gaan er samen een prachtig slotfeest van maken. Buurt- en stadsgenoten die eens willen proeven van dit bijzondere sociale experiment zijn altijd welkom. Inschrijven hoeft niet, tenzij je echt met een groep wil langs komen. Dan neem je best contact op met Inge Melis inge.melis@nottebohm.be

Programma in een notendop

Vrijdagavond is er vanaf 18u kaas en wijn. Aansluitend om 19u30 is er een petanquetornooi.  Zondag 4 september om 13u is er een afsluitende BBQ. Aansluitend om 15u komt het bandje spelen van één van de buurtbewoners. 'Woho' brengt naast eigen werk een selectie uit hun programma ‘Waitswatchers’. Tussendoor zullen buurtbewoners met de senioren in de stad rond fietsen in een speciaal daarvoor ontworpen bakfiets (‘Wind in de haren’).

Alle activiteiten zullen doorgaan in de straat zelf. Er is een pop-up zithoek, bar, voetbalveldje, petanqueveld aangelegd. De straat is versierd met bloemen. Overal hangen gedichten op die één van de senioren zelf geschreven heeft.

Doel van Biartstraat/Toekomststraat

In de Biartstraat is al jaren het Woonzorgcentrum de Nottebohm gelegen. Tijdens de allereerste gesprekken dit voorjaar kwamen de buurtbewoners tot de vaststelling dat ze nauwelijks contact hadden met het Woonzorgcentrum, laat staan met de bewoners. Het Woonzorgcentrum werd gecontacteerd, kwam tot dezelfde vaststelling en sprong direct mee op de kar. De grote vraag was: hoe kunnen de senioren en de buurtbewoners meer samen dingen met elkaar doen, wat kunnen ze voor elkaar betekenen, wat kunnen ze voor elkaar doen en hoe organiseren we dat praktisch. Wie zorgt voor de matching tussen de buurtbewoners en de senioren?

Ik zie de ogen van onze bewoners blinken zoals wij dat zelden zien. Er terug bijhoren, 'community' vormen, het is net dat wat zij het meeste moeten missen en dat is er nu wel.

Er werd afgesproken om een tijdelijke experimentperiode voor te bereiden. Van 21 augustus tot en met 4 september. In die periode werden allerhande initiatieven opgezet en uitgetest. De straat werd deels autovrij gemaakt en omgevormd tot een gezellige ontmoetings-, leef- en speelruimte voor jong en oud.

Dit weekend krijgt u zelf de kans om de impact van het experiment te ervaren. 

Doe mee aan PARK(ing) Day op vrijdag 16 september

558507_502779686401336_454706216_n.jpg

Vrijdag 16 september is er wereldwijd PARK(ing) Day. Op die dag wordt elke stadsbewoner wereldwijd uitgedaagd om op een betalende parkeerplaats een parkje in plaats van een auto te parkeren. PARK(ing) Day nodigt uit om na te denken over de stedelijke ruimte, de plaats van natuur in de stad en over de levenskwaliteit in stadscentra. De allereerste PARK(ing) Day zag het licht in de Verenigde Staten en is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal event (http://parkingday.org) dat stilaan ook in Vlaanderen bekend geraakt. 

Antwerpen aan't woord organiseerde in 2012 al eens een PARK(ing) DAY in de Dambruggestraat. Zijn er in Antwerpen mensen, organisaties, straten die willen meedoen? Laat het ons weten! Wij delen jullie initiatief en foto's via onze kanalen. Reclaim the city!

Tijdelijke pop-up Cambio standplaats geopend in Toekomststraat

Deze week is er een tijdelijke 'pop up' cambio-standplaats geopend in de Willem Linnigstraat te 2060 Antwerpen. Dit in kader van het project ‘Toekomststraten’ van Antwerpen aan’t woord vzw. Zo kunnen de bewoners van de deelnemende Toekomststraten tijdelijk gratis kennis maken met Cambio. De Toekomststraat is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat. Door samen tijdelijk (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken in combinatie met autodelen komt er ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven. 

De inwoners van de Willem Linnigstraat gaan tijdens het Toekomsttraat experiment een heleboel dingen samen doen; samen straatactiviteiten voor kinderen organiseren, samen gezellig eten, één van de bewoners heeft al de haren van de buren geknipt. Ze gaan echter ook samen boodschappen doen. Vandaar dat we aan Cambio een 'bakkersauto' gevraagd hebben. 

Na de Toekomststraten eind september zal het initiatief geëvalueerd worden met bewoners, organisaties en beleidsmakers. De ervaringen en leerlessen uit de drie Toekomststraten kunnen als inspiratie dienen voor toekomstige beleidsacties/maatregelen voor een leefbaarder en meer mobiel Antwerpen.

Verdere info:

Brief voor alle inwoners van de Toekomststraten: https://www.dropbox.com/s/cqxvankrc0ywx5j/Voucher_cambio_autodelen_Vlaanderen___Toekomststraten2016_1_.pdf?dl=0

Link naar standplaats Willem Linnigstraat: http://www.cambio.be/cms/carsharing/nl/2/cms_f2_16/stdws_info/stationen/station/2913.html#stationdetails  

Contactpersoon: Koen Wynants, info(at)antwerpenaantwoord.be, 0473865503

Fietstocht langs Antwerpse Toekomststraten (24/08/2016)

Drie straten in het district Antwerpen en ééntje in het district Berchem zijn momenteel (gedeeltelijk) autovrij gemaakt. Ze mogen gedurende 10-60 dagen zelf hun eigen ideale ‘Toekomststraat’ bouwen. Een straat waar op een nieuwe manier samen geleefd wordt. Waar buren elkaar ontmoeten, elkaar beter leren kennen en meer dingen samen gaan doen. Samen activiteiten voor kinderen organiseren, samen boodschappen gaan doen, eten voor elkaar maken, samen gezellig picknicken, huistaakbegeleiding doen, … Antwerpen wordt opnieuw uitgevonden!

Op woensdag 24 augustus stellen Antwerpen aan’t woord en het districtsbestuur Antwerpen dit verniewende participatieproject ‘Toekomststraten’ voor aan de Antwerpse pers, stedelijke diensten, stads- en districtsbesturen, geïnteresseerden, sympathisanten. Vertrek om 12u in de Willem Linnigstraat 12 te 2060 Antwerpen.

Inschrijven via mailtje aan info@antwerpenaantwoord.be voor dinsdag 23 augustus, 12u.

Programma:

12u: Ontvangst met broodje en verwelkoming door districtsvoorzitter/schepenen

12u15: Toelichting concept ‘Toekomststraat’

12u45: Start fietstocht

16u30: Einde

Een project dat in 2015 door de inwoners van het district Antwerpen is verkozen in de Burgerbegroting. Antwerpen aan't woord vzw heeft het gerealiseerd samen met de Edward Pecherstraat, Willem Linnigstraat, Biartstraat, talrijke partners, vrijwilligers, stedelijke diensten, Cambio, Autopia, ... 

Edward Pecherstraat bouwt deze zomer een plein in de straat

Wat als je samen met je buren vrij zou mogen fantaseren over jullie straat? Hoe zouden jullie samen leven in jullie straat? We stelden deze vraag aan de Edward Pecherstraat in Antwerpen-Zuid en zij dromen van een plein in de straat, het Pecherplein. Een plein waar allerhande straatactiviteiten kunnen doorgaan: brunch, cinema, rommelmarkt, wereldkeuken, quiz, ... Een plein met bankjes en heel veel speelruimte, met veel groen. Een sorteerstraat om al het afval samen netjes te sorteren. En twee parkeerplaatsen voor zowel cambio als autodelen.

Het blijft echter niet alleen maar bij dromen. Via de Burgerbegroting van het district Antwerpen kunnen zij hun droom tijdelijk gaan realiseren. Deze zomer van 13 augustus tot 25 september zal het plein effectief in de straat aangelegd worden.

Het verkeer zal tijdelijk omgeleid worden. Het tijdelijk verlies aan parkeerplaatsen wordt opgevangen door een gedeeld autogebruik. 

 

Hoe kunnen we samen de Biartstraat 'seniorvriendelijker' maken?

De Biartstraat is een kortere, doodlopende straat gelegen in 2018, vlakbij de Antwerpse Ring. In de straat is een groot Woonzorgcentrum, de Nottebohm. Tijdens de straatvergaderingen in de Biartstraat kwamen de bewoners tot de vaststelling dat ze de bewoners van het Woonzorcentrum toch maar beperkt kennen. Een medewerkster van de Nottebohm werd er bij gevraagd. Niet alle ouderen krijgen regelmatig bezoek. Sommige leven deels zelfstandig, maar kunnen hulp gebruiken bij boodschappen. Vrijwilligers vinden om samen met de ouderen activiteiten te doen is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Zo kwamen ze uiteindelijk samen bij één grote vraag. Hoe kunnen we samen de Biartstraat seniorvriendelijker maken?

Wat kunnen buurtbewoners wel/niet doen samen met de bewoners van het Woonzorgcentrum. Welke activiteiten? Wanneer? Hoe stemmen we elkaars agenda's op elkaar af? Hoe communiceren we met elkaar?

De bedoeling is om tijdens de Toekomststraat periode tijdelijk een aantal experimenten op te zetten. Via die experimenten kunnen we van elkaar leren. Bvb.  Welke noden en behoeften hebben de bewoners van Nottebohm? Welke activiteiten en contacten zijn geschikt, vinden ze fijn? Welke activiteiten vinden de buren aangenaam? Welk soort engagement is haalbaar voor de buren? Eens boodschappen doen? Eens de cafeteria openen? Eens een wandelingetje maken? Kunnen ook de jeugdige buren eventueel klusjes opknappen of ingeschakeld worden? Kunnen ouderen iets bijleren van jongeren/kinderen en vica versa?

Na de Toekomststraat kunnen alle buren, bewoners Nottebohm, medewerkers Nottebohm samen evalueren en bekijken welke samenwerkingen er in de toekomst geïmplementeerd kunnen worden. Welke experimenten waren een succes, waarom en hoe zouden we ze samen kunnen verduurzamen? 

Gezocht: Antwerpenaren met goesting om straat tijdelijk om te bouwen...

Wat als je samen met je buren zou mogen fantaseren over de straat van jullie dromen? Hoe zouden jullie samen leven? Hoe zou jullie straat er uit zien? Zou er dan meer groen zijn? Of bredere voetpaden met meer plaats om te spelen? Zouden jullie samen boodschappen willen doen, samen groenten kweken in de straat, een oudere buur regelmatig bezoeken? Een straat waar je makkelijk contact maakt en het goed leven is voor jou? Welke dromen zou jij eens willen uittesten samen met jouw straat?

Ben jij een enthousiaste Antwerpenaar die goesting heeft om zijn/haar straat of buurt tijdelijk om te vormen tot een ‘Toekomststraat’? Wil je actief met je straat- en buurtbewoners aan de slag gaan om dit mogelijk te maken?

Vanuit het Toekomststraat experiment ondersteunt Antwerpen aan’t woord iedereen die het traject wil doorlopen om hun straat een tijdje helemaal anders in te richten of te organiseren.

Telkens wordt vertrokken vanuit de dromen/ideeën in de straat. Ook goesting om uw droomstraat te realiseren? Schrijf je zo snel mogelijk in via info@antwerpenaantwoord.be dan zorgen we er samen voor dat het niet bij dromen blijft.

Antwerpen aan’t woord en een gans team van partners sta0 klaar om jou hierbij te helpen. Dit is mogelijk dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Info en contact:

Koen Wynants, info@antwerpenaantwoord.be, 0473865503, www.antwerpenaantwoord.be

Kick off 'Toekomststraten' (burgerbegroting district Antwerpen)

In 2015 kregen burgers van het district Antwerpen voor de tweede keer de kans om te beslissen over de besteding van 1,1 miljoen euro dankzij de burgerbegroting. Antwerpen aan’t woord diende het project ‘Toekomststraat’ in. De inwoners van het district hebben dit project geselecteerd. 

Naar Gents ‘Leefstraat’ voorbeeld, willen we dit jaar in het district een aantal 'Toekomststraten' organiseren. De Toekomststraat is er op gericht om bewoners, ondernemers, beleidsmakers ervaringsgericht te laten uitzoeken hoe een andere benadering van een straat, en in het verlengde daarvan, de openbare ruimte, mogelijk is. In 2015 hebben we onze Toekomststraat 1.0 al uitgetest. Dit jaar willen we een Toekomststraat 2.0 ontwikkelen. 
Momenteel zijn wij in opstartfase. We hebben een plan van aanpak uitgewerkt. Dit zouden we willen aftoetsen bij diverse partners. Bovendien zouden we in de loop van dit traject een beroep willen doen op diverse kennis, expertise en netwerken. Daarom stellen we een ad hoc projectgroep samen. Deze zal in de voorziene looptijd van 10 maanden 5 keer bijeenkomen voor tussentijds overleg. Wij zouden het bijzonder waarderen indien wij op uw deskundige input zouden mogen rekenen in deze projectgroep. 
De eerste bijeenkomst van de werkgroep staat gepland op donderdag 25 februari om 19u30 bij Antwerpen aan ’t Woord.
Projectleider: Koen Wynants, info(at)antwerpenaantwoord.be

Nieuw districtsbestuur Deurne gaat voor 2 Toekomststraten deze legislatuur!

Sinds deze week is er een nieuw districtsbestuur in Deurne, incl. een nieuw bestuursakkoord. Opvallend, het district wil inzetten op “toekomststraten”.  Ze willen deze legislatuur twee “toekomststraten” realiseren. De keuze voor welke straten toekomststraten worden, gebeurt via projectoproep. 

We zijn blij dat het concept van 'Toekomststraten' overal in Antwerpen wordt opgepikt. Zowel in het district Antwerpen als ook in het district Berchem zullen dit jaar nieuwe Toekomststraten georganiseerd worden.

De ideale straat trekt aan de alarmbel

Het aantal kinderen en jongeren in Antwerpen is de laatste jaren fel toegenomen. Dat betekent nieuwe noden en behoeften in de stad, maar ook nieuwe conflicten; Antwerpen moet de volgende jaren kindvriendelijker worden. Dat hebben wij zelf gemerkt bij de opstart van de ‘toekomststraat’. Ook in Borgerhout is de nood aan kindvriendelijkere straten groot. Op woensdag 10 juni trekken buurtbewoners en scholen samen aan de alarmbel in de Kroonstraat. Want zij vragen zich ook af waar en hoe de ideale straat er uit ziet.  

De ideale straat werkt muzisch op de straat van 10:00u tot 11:30u

Met een 500-tal kinderen van de basisscholen Mikado, De Zevensprong, De Reuzenpoort en De Evenaar rond 'de ideale straat', om op een ludieke manier de prangende verkeerssituatie in de Helmstraat, Kroonstraat, Turnhoutsebaan in vraag te stellen. Want waar en hoe is onze ideale straat? ... Wij kijken uit naar wandelende verkeerslichten, gekke zebrapaden,... of een racebaan, want een kind mag op zijn manier dromen van een ideale straat, en heeft er ook recht op. De autovrije Kroonstraat vanaf de Turnhoutsebaan tot aan de Bleekhofstraat is van hen op woensdag 10 juni tussen 10:00u en 11:30u 

De ideale straat picknickt op de straat tussen 12:00u en 13:30u 

Want we hebben plaats vrij in onze autovrije Kroonstraat, vanaf de Turnhoutsebaan tot aan de Bleekhofstraat. Breng je eigen picknicklaken, kussen en boterhammen maar mee en sympathiseer met ons voor een betere mobiliteit, met oog voor kwetsbare jonge weggebruikers.

Meer weten over de ideale straat www.deidealestraat.be of volg ons op facebook www.facebook.com/groups/deidealestraat.

 Samenwerking

We hebben nauw contact met de organisatoren van de Ideale straat. We bekijken de mogelijkheden om in de toekomst samen te werken. De 'toekomststraat' is een concept waarbij zowel bewoners, handelaren, stedelijke diensten, kennisinstellingen, politici samen de ideale straat ontwikkelen. Dankzij deze actie wordt dergelijke dialoog en samenwerking ('cocreatie') in de toekomst misschien mogelijk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speciale dank aan al onze partners en vrijwilligers!

De idee om een toekomststraat te organiseren ontstond eind 2014 tijdens overlegmomenten met de partners. Voor ons was het onmogelijk om zoiets te organiseren. Maar al onze partners en vrijwilligers hebben dit samen mogelijk gemaakt. Zo is de toekomststraat een echte co-creatie geworden van beleid, stedelijke diensten, sociale organisaties, ondernemers, experten en bewoners. Samen kunnen we meer! Dat is met de toekomststraat nog maar eens bewezen. Daarin ligt de grote kracht van dit initiatief. De betrokkenheid van en het eigenaarschap bij vele mensen. Dat is samen stad maken!

En daar zijn we iedereen enorm dankbaar voor; Weekendschool Antwerpen (EVA Inburgering en integratie), stad Antwerpen, district Antwerpen, Good planet, Cadix Lyceum, Lucernacollege, buurtwinkels/ondernemers uit Antwerpen-Noord, Stijn Wens, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Walter Van Gastel, Trage Zondag, Kras-Noord, Sudisobe vzw, Lucerna college, Autopia vzw, Buurtregie, Opsinjoren, Stad in dialoog, Jeugddienst, Groendienst, Sportdienst, Werkhaven, Thuis in de stad,... En niet te vergeten, alle vrijwillige ‘toekomstmakers’ die meegewerkt hebben. Speciale dank aan Sarah Goossens, Jochen Van Den Eynde, Johan Degreef, Jonah, Arif Arifov, Herman De Bleser, Koen Kuylen, Mustapha en 2 zonen, Jochen Van Den bergh, Dirk Lauwers, Tim Devos, Vince Lemmens, Inge Clement, Chris Schillemans, vrijwilligers van Sudisobe, Kras-Noord en Centrum de Wijk, An Lemmens, Stien Mercelis, Liesbeth Baeten, Bart Mermans, Dagmara, Margot Joris, kleine Achmed, Jeroen Verscuren, Stef, Maarten Pacqué, Joke, Koen Pyls, Aliye Kurumlu, ...