Eerste #Toekomststraat in Antwerpen groot succes

Zondag 31 mei bouwden kinderen, jongeren en buurtbewoners in de Trapstraat in Antwerpen-Noord samen hun ideale, leefbare en kindvriendelijke ‘toekomststraat’. In een lang voortraject hebben ze samen een ontwerp gemaakt dat op 31 mei (al was het maar tijdelijk) werd gerealiseerd. En de reacties van de kinderen waren bijzonder enthousiast.

De straat werd veel groener gemaakt. Er was veel meer ruimte voor sport en spel. Er kwamen op alle hoeken van de straat gezellige zithoekjes. De straat werd kleurrijk geschilderd en veel aantrekkelijker gemaakt. Om de veiligheid van de kinderen te verhogen werden wegmarkeringen en zebrapaden getekend om automobilisten te stimuleren om trager te rijden en voorrang te geven aan kinderen. De straat werd aan het eind van de dag zeer duidelijk door de kinderen geclaimd.Dat bewijst de sfeerreportage van ATV: http://atv.be/nieuws/2015-05-31/trapstraat-voor-een-dag-toekomststraat/#.VW1vmzGsWux

Een aantal ingrepen waren tijdelijk. Maar gezien de waardering van de kinderen en de buurtbewoners wil Antwerpen aan’t woord de resultaten verder bespreken met alle betrokkenen; district Antwerpen, buurtbewoners, scholen, jeugdorganisaties… Naar analogie met de ‘fietsstraat’ zou gedacht kunnen worden aan de ‘kindstraat’ of ‘kindlint’. Een ‘kindstraat’ zou een straat kunnen worden waar kinderen de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan en waar er specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van kinderen. Je zou de snelheid kunnen beperken tot 20km/u, speciale wegmarkeringen kunnen aanbrengen, sensibilisatiecampagnes kunnen opzetten. De ‘kindstraat’ zou in overleg met alle partijen op strategische plekken ingevoerd kunnen worden waar heel veel kinderen passeren; aan speelplekken, aan parken, scholen, …

Kindstraten kunnen een gedragsverandering bij de Antwerpse weggebruikers in gang zetten. Waar veel meer respect is voor de zwakste weggebruikers in de straat, in eerste plaats kinderen.

De toekomststraat als concept heeft zeer duidelijk gewerkt. Intensief diverse partijen samen brengen en samen laten nadenken over de toekomst van de stad werkt. Het feit dat het niet enkel bij praten bleef, maar ook bij uitvoeren, gaf een extra dimensie aan het co-creatietraject. Antwerpen aan’t woord wil verder experimenteren met de ‘toekomststraat’. Je kan dit concept op diverse manieren gaan toepassen: bij een geplande her aanleg, of om nieuwe ideeën tijdelijk te gaan uittesten, op specifieke plekken in de stad.

Persinfo

Info en contact via info@antwerpenaantwoord.be of 0473865503.

Voor meer info en sfeerbeelden; zie www.toekomststraat.be

Partners:

De toekomststraat op 31 mei 2015 is een eerste experiment van Antwerpen aan’t woord. Voor deze specifieke editie van de toekomststraat werkt Antwerpen aan’t woord nauw samen met de Weekendschool Antwerpen (EVA Inburgering en integratie), stad Antwerpen, district Antwerpen, Good planet, Cadix Lyceum, Lucernacollege, buurtwinkels/ondernemers uit Antwerpen-Noord, Stijn Wens, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Walter Van Gastel, Trage Zondag, Kras-Noord, Sudisobe vzw, Lucerna college, Autopia vzw, Buurtregie, Opsinjoren, Stad in dialoog, Jeugddienst, Groendienst, Sportdienst, Werkhaven, Thuis in de stad,... En niet te vergeten, alle vrijwillige ‘toekomstmakers’ die meegewerkt hebben. Speciale dank aan Sarah Goossens, Jochen Van Den Eynde, Johan Degreef, Jonah, Arif Arifov, Herman De Bleser, Koen Kuylen, Mustapha en 2 zonen, Jochen Van Den bergh, Dirk Lauwers, Tim Devos, Vince Lemmens, Inge Clement, Chris Schillemans, vrijwilligers van Sudisobe, Kras-Noord en Centrum de Wijk, An Lemmens, Stien Mercelis, Liesbeth Baeten, Bart Mermans, Dagmara, Margot Joris, kleine Achmed, Jeroen Verscuren, Stef, Maarten Pacqué, Joke, Koen Pyls, Aliye Kurumlu, ...