Fietstocht langs ‘living street labs’ in Antwerpen (Tuinstraten, Toekomststraten, 10 zomerdagen)

Na het succes van de Leefstraten in Gent, is Antwerpen ook op microschaal de stad van de toekomst aan het experimenteren. Als Antwerpen aan’t woord organiseren we al enkele jaren 'Toekomststraten'. Dit jaar komen er dankzij de Burgerbegroting van het district meer thematische ‘Tuinstraten’ en ‘Kangoeroestraten’ bij. Maar ook bewonersgroepen zoals ‘10 zomerdagen’ in Berchem proberen op microschaal de stad van de toekomst al doende heruit te vinden.

En de straat blijkt qua schaal ideaal te zijn als ‘living street lab’. Ondanks dat de publieke ruimte zeer sterk gereguleerd is, blijkt er mits heel wat onderhandeling en samenwerking met de stad en de districten toch veel ruimte vrij te maken voor vernieuwende leerexperimenten. Experimenten die al eens buiten de lijntje durven kleuren van het bestaande beleid in de stad en daarbuiten (bvb. op vlak van mobiliteit).

Op woensdag 23 augustus stellen Antwerpen aan’t woord en het districtsbestuur Antwerpen tijdens een fietstocht diverse ‘living street labs’ aan alle geïnteresseerden voor: burgers, organisaties, ambtenaren, beleidsmakers, ondernemers, kunstenaars, journalisten. We vertrekken om 12u aan de Pieter Génardstraat in 2020 Kiel.

Inschrijven via mailtje aan info@antwerpenaantwoord.be voor dinsdag 22 augustus, 12u. Een broodje wordt voorzien voor diegenen die zich ingeschreven hebben! Vergeet uiteraard niet uw fiets en zonnebrandolie bij warm weer.

Programma:

12u: Ontvangst met broodje en verwelkoming door district Antwerpen

12u15: Toelichting concept ‘Toekomststraten’ en ‘Tuinstraten’

12u45: Start fietstocht aan de Pieter Génardstraat (2020 Antwerpen)

16u30: Einde in de Pretstraat (2060 Antwerpen)

Een project dat in 2016 door de inwoners van het district Antwerpen is verkozen in de Burgerbegroting. Antwerpen aan't woord vzw heeft het gerealiseerd samen met diverse bewoners, talrijke partners, vrijwilligers, stedelijke diensten,...