Eerste Leefstraat Congres - Een unieke inkijk in een vernieuwend experiment

leefstraat gent.jpg

Er is iets bijzonders gebeurd…de Gentse Leefstraat inspireerde op enkele jaren tijd honderden bewoners in meer dan tien Europese steden om eigenaarschap te nemen over hun straat. Soms op uitnodiging van ambtenaren of beleidsmakers en soms helemaal uit zichzelf. De Leefstraat werd een fenomeen dat duidelijk iets in beweging bracht. Dat vieren we met een congres in aanwezigheid van alle Leefstraat-pioniers.

Het congres is er speciaal voor iedereen die deze pionierende ambtenaren en bewoners goed wil begrijpen of ook zelf oplossingen zoekt voor maatschappelijke uitdagingen zoals bijvoorbeeld vereenzaming, mobiliteit of stadsvlucht. Getuigenissen uit de praktijk nemen u mee in de nieuwe manier van samenwerken tussen overheid, bewoners, bedrijven en onderzoekers. Ze dompelen u onder in de dynamiek van samen van denken én doen.

Vroeger voelde ik me thuiskomen wanneer ik mijn voordeur binnenstapte. Sinds de Leefstraat ervaar ik dit gevoel wanneer bij het binnenrijden van de straat. (Giel, Biekorfstraat Gent)

Een dag voor denkers en voor doeners

Bent u ambtenaar, beleidsmedewerker, politieker, ontwerper, onderzoeker, mobiliteitsexpert, stratenmaker of geïnteresseerde student, dan is dit congres iets voor u. De aanpak van de Leefstraten biedt inzichten en denkkaders die u helpen om op een co-creatieve manier aan de slag te gaan met maatschappelijke uitdagingen. Alle presentaties zijn in het Nederlands, gericht op denkers en doeners uit Vlaanderen en Nederland.

Programma

Verschillende experts volgden de voorbije vijf jaar de Leefstraten van nabij, elk vanuit hun werkveld. Ze analyseren vanuit de Leefstraat wat het betekent om op een nieuwe manier te doen, te organiseren én te denken. Ze delen hun leerervaringen en helpen u zo anders kijken naar uw eigen werk.

In verschillende workshops krijgt u de kans om te verbeelden en te leren wat een Leefstraat in uw gemeente kan betekenen. Doorleefde Leefstraat-begeleiders en creatieve straatmakers delen al hun inzichten en praktische ervaringen.

Doorlopend is er een infomarkt en kan u in de koffiehoek napraten met de gastsprekers en de Leefstraat pioniers uit Gent, Antwerpen, Rotterdam,…

Om 18u is er een diner en feest voor de stratenmakers uit alle Leefstraten. U kan zich hier ook voor inschrijven.

Praktisch

Het Leefstraatcongres vindt op vrijdag 24 november van 10u tot 16u, met aansluitend een netwerkreceptie. We kozen als locatie voor de unieke de oude bibliotheek van Gent, waar nu met NEST een unieke tijdelijke invulling uitgetest wordt. Een broodjeslunch met bijhorende dranken zijn inbegrepen in de prijs. Inschrijven kan je via  https://www.leefstraat.be/eerste-leefstraat-congres/.

We presenteren die dag ook het tweede Leefstraat-Cahier. Een boek met nieuwe reflecties en inzichten over de Leefstraten. Elke deelnemer krijgt een exemplaar kado. Ter info: het eerste Cahier is nog steeds te koop via onze site

Sprekers

Filip De Rynck
Filip is professor bestuurskunde aan de Universiteit Gent. Hij onderzoekt lokale besturen, participatie, netwerken, organisatie van binnenlands bestuur, e-government, steden en stedelijk beleid. Hij schreef het nawoord voor het eerste Leefstraat-cahier.

Pepik Henneman
Pepik is auteur van het BurgeRmeesterboek en directeur van de werkplaatsvoor innovatie en maatschappelijke verandering Meneer De Leeuw. Als expert in co-creatie en transitie begeleidde hij Stad Gent om van haar transitie-arena mobiliteit een heus tijdelijk vernieuwingsnetwerk te maken, met de Leefstraat als een van de eerste experimenten.

Yves De Weerdt
Yves is socioloog en onderzoekscoördinator rond het thema duurzame stedelijkheid aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Hij was in die rol nauw betrokken de evaluatie van verschillende Leefstraat-edities.

David Ducheyne
David is Chief People Officer bij Securex. Hij staat er aan de basis van een hele nieuwe visie op HR, waarbij de medewerker als mens centraal staat. Volgens David kunnen bedrijven en organisaties het verschil maken. David is coauteur van het boek Mijn werk maatwerk, dat onder meer een antwoord wil bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt van vandaag.

Nadine Roos en Bart Cardinaal
Nadine en Bart zijn de drijvende krachten achter HUNK-design, een Rotterdams ontwerpbureau dat houdt van steden en het stedelijke leven. Via het Droomstraat-project (de Rotterdamse variant op de Leefstraten) experimenteren ze met de tijdelijke herinrichting van pleinen.  Ze delen hun ervaringen en vertellen hoe hun kijk als architect en designer veranderde doorheen het droomstraat-proces.

Tim Scheirs
Tim was tot voor kort de strategisch mobiliteitsplanner van Stad Gent. Sinds kort is hij aan de slag als stafmedewerker mobiliteit bij de Intercommunale Veneco. Tim stond als ambtenaar én in zijn vrije uren mee aan de wieg van de eerste Leefstraten en Lab van Troje. Hij reflecteert vanuit die bevoorrechte positie op de eerste rij zijn over hoe Leefstraten strategisch doorwerken in beleidsplanningsprocessen.

Leefstraat workshop

Onder de professionele begeleiding van Pepik Henneman (Meneer De Leeuw) en Pieter Deschamps (Lab van Troje) krijgt u de kans om te verbeelden en te leren wat een Leefstraat in uw gemeente kan betekenen. Doorleefde Leefstraat-begeleiders  Sofie Rottiers (Stad Gent – dienst Ontmoeten&Verbinden) en Koen Wynants (Antwerpen Aan t Woord) delen al hun inzichten en praktische ervaringen.

Het eerste Leefstraat Congres is een organisatie van Lab van Troje in samenwerking met Securex en Meneer De Leeuw. Wij danken Stad Gent voor de inhoudelijke en praktische steun. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door Re-Vive en Karakters.