District Borgerhout ondersteunt ook tijdelijke, experimentele Tuinstraten/Tuinpleinen

Tuinstraat referentiebeeld.jpg

Heel wat inwoners van het district Borgerhout dromen van een groener district. Maar hoe ziet een groener district er uit? Hoe zien de straten en pleinen er uit? Gaat het enkel over gevelgroen, groenslingers, aangepaste boomspiegels? Of ook over bomen, struiken, natuur? Worden er ook groenten of sierplanten gekweekt in straten of pleinen? Wie onderhoudt al het groen? Kan regenwater opgevangen en hergebruikt worden?

Tuinstraat experiment groot succes in district Antwerpen

In 2017 kregen drie van de 90 kandidaat straten dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen de kans om samen met de buren totaal out of the box te fantaseren over de gedroomde ‘Tuinstraat’. Het bleef niet bij dromen alleen. Dankzij de ondersteuning van Antwerpen aan 't woord, district Antwerpen, stad Antwerpen, Natuurpunt, EcoHuis Antwerpen, … werden deze straten afgelopen zomer tijdelijk omgebouwd met geveltuinen, ingerichte boomspiegels, groenslingers, groentetuintjes, (kunst)gazon, bomen en wadi’s, tuinbar, fietstrommels met groendaken, ...

De reacties van de bewoners waren zeer positief. Heel wat groene ingrepen kregen een permanent karakter. Momenteel wordt met het district en de stad Antwerpen nagedacht hoe structurele aanpassingen in de straten gedaan kunnen worden.

Ondertussen heeft de stad ook geld vrijgemaakt voor 5 permanente Tuinstraten, waaronder eentje in Borgerhout. 

Enthousiaste Borgerhoutenaars gezocht

Bent u een enthousiaste Borgerhoutenaar die goesting heeft om zijn of haar straat of buurt tijdelijk om te vormen tot een ‘Tuinstraat’ of een 'Tuinplein'? Via de projecttoelage van het district Borgerhout kan je de nodige financiële middelen verwerven. Elk jaar zijn er drie momenten om een toelage voor een project aan te vragen. Als je volgende zomer een Tuinstraat wil organiseren, dan kan je best mikken op de oproep van 1 februari 2018.

Alle info over de projecttoelage; https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-borgerhout/subsidies/projecttoelage-borgerhout