Deze zomer Vakantiestraten in Antwerpen?!

Tijdelijke ‘Tuinstraat’ in de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel (zomer 2017)

Tijdelijke ‘Tuinstraat’ in de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel (zomer 2017)

Deze zomer vieren we vakantie in onze eigen straat. Waarom geen plaats in je straat maken voor sport, spel, ontmoeting, en vooral ontspanning? Natuurlijk in een groene en blauwe omgeving. We hebben de afgelopen jaren al in heel wat straten en pleinen in Antwerpen geëxperimenteerd met het tijdelijk vrij maken van straten incl. parkeerplaatsen. Laat je inspireren door de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel; https://comitebump.org/

Meer ruimte voor…

Bewegen

We zijn samen, maar houden afstand. Door de straat anders in te richten, hebben we meer ruimte, te voet, op de fiets of op rolschaatsen.

Spelen

Er ontstaat de benodigde ruimte voor sport en spel. Zandbak, blote-voetenpad of basketbalring? Of misschien wel een zwembadje en een badmintonnet.

Verbinden

Op afstand weer een goed gesprek met de buren, vanuit je eigen ligstoel of het speciale vakantiestraat-meubilair.

Vergroenen

Tijdens een vakantiestraat kan je je straat verder vergroenen. Leg overal in de straat groene gevels aan, pak de boomspiegels aan, plant bomen, een parklet,

Verblauwen

Een groene straat vereist meer onderhoud, waaronder het geven van water. Daarom installeren we al een paar jaar geveltonnen aan gevels om regenwater te recupereren. Houd de website van Commons Lab in de gaten, een groepsaankoop komt er aan.

Relaxen

Tijd voor een goed boek, in de zon, terwijl de kinderen ongehinderd spelen. Of genieten van muziek of lokaal eten. Het kan allemaal in de vakantiestraat.

Procedure

Je kan een tijdelijke herinrichting van je straat aanvragen via de evenementenaanvraag van de stad Antwerpen. Maak plannen met je buren en probeer zo goed mogelijk het formulier in te vullen. Zie https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/evenement-aanvragen-1 De stad en districten onderzoeken momenteel wat de mogelijkheden zijn, of drempels weggewerkt kunnen worden. Van zodra er meer info is, zullen we die uiteraard verspreiden.