Slotweekend Biartstraat/Toekomststraat

Dit weekend is het slotweekend van de Biartstraat/Toekomststraat. Zowel de bewoners van Woonzorgcentrum Nottebohm als de buren gaan er samen een prachtig slotfeest van maken. Buurt- en stadsgenoten die eens willen proeven van dit bijzondere sociale experiment zijn altijd welkom. Inschrijven hoeft niet, tenzij je echt met een groep wil langs komen. Dan neem je best contact op met Inge Melis inge.melis@nottebohm.be

Programma in een notendop

Vrijdagavond is er vanaf 18u kaas en wijn. Aansluitend om 19u30 is er een petanquetornooi.  Zondag 4 september om 13u is er een afsluitende BBQ. Aansluitend om 15u komt het bandje spelen van één van de buurtbewoners. 'Woho' brengt naast eigen werk een selectie uit hun programma ‘Waitswatchers’. Tussendoor zullen buurtbewoners met de senioren in de stad rond fietsen in een speciaal daarvoor ontworpen bakfiets (‘Wind in de haren’).

Alle activiteiten zullen doorgaan in de straat zelf. Er is een pop-up zithoek, bar, voetbalveldje, petanqueveld aangelegd. De straat is versierd met bloemen. Overal hangen gedichten op die één van de senioren zelf geschreven heeft.

Doel van Biartstraat/Toekomststraat

In de Biartstraat is al jaren het Woonzorgcentrum de Nottebohm gelegen. Tijdens de allereerste gesprekken dit voorjaar kwamen de buurtbewoners tot de vaststelling dat ze nauwelijks contact hadden met het Woonzorgcentrum, laat staan met de bewoners. Het Woonzorgcentrum werd gecontacteerd, kwam tot dezelfde vaststelling en sprong direct mee op de kar. De grote vraag was: hoe kunnen de senioren en de buurtbewoners meer samen dingen met elkaar doen, wat kunnen ze voor elkaar betekenen, wat kunnen ze voor elkaar doen en hoe organiseren we dat praktisch. Wie zorgt voor de matching tussen de buurtbewoners en de senioren?

Ik zie de ogen van onze bewoners blinken zoals wij dat zelden zien. Er terug bijhoren, 'community' vormen, het is net dat wat zij het meeste moeten missen en dat is er nu wel.

Er werd afgesproken om een tijdelijke experimentperiode voor te bereiden. Van 21 augustus tot en met 4 september. In die periode werden allerhande initiatieven opgezet en uitgetest. De straat werd deels autovrij gemaakt en omgevormd tot een gezellige ontmoetings-, leef- en speelruimte voor jong en oud.

Dit weekend krijgt u zelf de kans om de impact van het experiment te ervaren.