Deze zomer Vakantiestraten in Antwerpen?!

Tijdelijke ‘Tuinstraat’ in de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel (zomer 2017)

Tijdelijke ‘Tuinstraat’ in de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel (zomer 2017)

Deze zomer vieren we vakantie in onze eigen straat. Waarom geen plaats in je straat maken voor sport, spel, ontmoeting, en vooral ontspanning? Natuurlijk in een groene en blauwe omgeving. We hebben de afgelopen jaren al in heel wat straten en pleinen in Antwerpen geëxperimenteerd met het tijdelijk vrij maken van straten incl. parkeerplaatsen. Laat je inspireren door de Pieter Génardstraat op ‘t Kiel; https://comitebump.org/

Meer ruimte voor…

Bewegen

We zijn samen, maar houden afstand. Door de straat anders in te richten, hebben we meer ruimte, te voet, op de fiets of op rolschaatsen.

Spelen

Er ontstaat de benodigde ruimte voor sport en spel. Zandbak, blote-voetenpad of basketbalring? Of misschien wel een zwembadje en een badmintonnet.

Verbinden

Op afstand weer een goed gesprek met de buren, vanuit je eigen ligstoel of het speciale vakantiestraat-meubilair.

Vergroenen

Tijdens een vakantiestraat kan je je straat verder vergroenen. Leg overal in de straat groene gevels aan, pak de boomspiegels aan, plant bomen, een parklet,

Verblauwen

Een groene straat vereist meer onderhoud, waaronder het geven van water. Daarom installeren we al een paar jaar geveltonnen aan gevels om regenwater te recupereren. Houd de website van Commons Lab in de gaten, een groepsaankoop komt er aan.

Relaxen

Tijd voor een goed boek, in de zon, terwijl de kinderen ongehinderd spelen. Of genieten van muziek of lokaal eten. Het kan allemaal in de vakantiestraat.

Procedure

Je kan een tijdelijke herinrichting van je straat aanvragen via de evenementenaanvraag van de stad Antwerpen. Maak plannen met je buren en probeer zo goed mogelijk het formulier in te vullen. Zie https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/evenement-aanvragen-1 De stad en districten onderzoeken momenteel wat de mogelijkheden zijn, of drempels weggewerkt kunnen worden. Van zodra er meer info is, zullen we die uiteraard verspreiden.

Naar een gezonde publieke ruimte op de Paardenmarkt: bouw mee aan maquette (14/15 sep 2019)

ramblas.jpeg

Sinds enkele maanden wordt er nagedacht over een gezonde herinrichting van de Paardenmarkt met aandacht voor beweging, ontmoeting, milieu (lucht, geluid, groen, water, …), horeca en handel en een evenwichtig mobiliteits- en parkeerbeleid. Tijdens het buurtfestival ‘Ramblas Antwerpen’ (14/15 september) kunnen alle buurtbewoners mee bouwen aan een maquette en meer leren via infopanelen. Input van buurtebwoners en bezoekers is belangrijk voor het toekomstig ontwerp van de straat. Misschien doe je ook ideeën op voor je eigen straat.

Er wordt een participatiekiosk geplaatst worden. Hierin zal een maquette van 6m breed worden opgesteld die de hele straat visualiseert (van de Italiëlei tot aan de Varkensmarkt). De maquette zal bestaan uit losse puzzelstukken, waarmee iedereen zelf aan de slag kan en er zijn eigen ontwerp mee kan bouwen.

In de ruimte zullen ook informatiepanelen worden bevestigd over verschillende thema’s waarmee rekening zal gehouden worden bij de her aanleg van de straat – groen, lucht, geluid, beweging, mobiliteit, ontmoeting, veiligheid, overlast, gezondheid, …

Kom ook kennis maken met de IPitup-beweegbank - een ontmoetings- en beweegplaats voor iedereen met zes verschillende oefenstations. De verschillende mogelijkheden ervan worden op zondag 15 september om 14u gedemonstreerd.

Waar vind ik welk Recuupmateriaal voor het verbouwen van Antwerpse straten en pleinen (Toekomststraat, Tuinstraat, parklet, Gezond plein, …)?

21272327_1689341441090679_1947945382391240331_n.jpg

Steeds meer Antwerpenaren willen de stad verbouwen, letterlijk en figuurlijk. Dat kan tijdelijk zijn, zoals een Toekomststraat, maar ook permanent zoals een samentuin, of parklets. We krijgen heel vaak vragen waar wij ons materialen en gereedschap overal verzamelen.  Vandaar dat we het even oplijsten. Wij zien het verzamelen van recuupmaterialen ook als een manier om diverse mensen te betrekken in gans het verbouwproces. Aarzel niet om buurtwinkels af te schuimen, of oproepen te doen bij buurtbewoners. Dat kan via Hoplr, via Facebook (https://www.facebook.com/groups/FreecycleAntwerp/), Tweedehands, … Heb je zelf goed materiaal dat je aan een burgercollectief wil schenken? Contacteer Koen via 0473865503.

 

·        Palletten:

Palletten kan je overal gratis krijgen; in veel buurtwinkels, doe het zelf zaken, ... Wij werken zelf graag met degelijke en uniforme paletten. Die halen wij bij een sociale werkplaats ‘Werminval’; zie http://www.werminval.be/ Het kost iets, maar het resultaat is veel beter.

·        Fruitkisten:

Fruitkisten zijn heel handig om uw straat of plein op duurzamere wijze op te fleuren. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten, houtsoorten. Wij laten onze fruitkisten of ‘paloxen’ leveren via André uit het Waasland: 0475737100. Check zeker ook Tweedehands, want soms zijn ze ook gratis verkrijgbaar.

·        Teelaarde:

Teelaarde, compost, … bestellen wij in bigbags altijd bij Jos Meeussen, zie https://www.meeussen.be/nl/teelaarde-14-compost De laatste jaren bestellen we onze aarde ook wel eens in vrac, we laten het dan rechtstreeks in fruitkisten kieperen wat een hoop werk bespaart.

·        Bouwmaterialenbib Fundament:

In de Bouwmaterialenbib van Fundament liggen diverse materialen: timmerhout, bakstenen, ibc-vaten, … Mocht je zelf goed materiaal willen delen met andere burgercollectieven, dan kan je ook altijd daar terecht. Zie https://fundament2060.be/bouwmaterialenbib-stavaza

·        Tools:

Goed gereedschap is superbelangrijk. Sinds 2018 is er heel veel goed gereedschap in de Materialenbib van Samenlevingsopbouw in Antwerpen-Noord, zie https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/wat-doen-we/activiteit/materialenbib/

·        Planten:

Planten kopen we op verschillende plekken aan. Meestal werken we met Tuincentrum Abies samen. Daar mogen we soms afgedankt materiaal gratis meenemen. Zie https://www.abies.be/ We werken ook met Ecoflora samen; https://www.ecoflora.be/nl/default.aspx

·        Schors, stro, hout, …

Dit halen we in Natuurgebieden van Natuurpunt op: Hoboken (Danny) en Ekeren (Willy).

Natuurpunt Hoboken: https://www.hobokensepolder.be/

Natuurpunt Antwerpen-Noord: http://www.natuurpuntantwerpennoord.be/cms/

·        Regentonnen/IBC vaten

Nieuwe regentonnen bestellen wij altijd bij Plastiek Van Wauwe; https://www.plastiekvw.be/. We recupereren ook wel eens oude IBC-vaten. We kennen een bedrijf dat oude vaten schenkt aan de bouwmaterialenbib in Fundament; https://fundament2060.be/bouwmaterialenbib-stavaza.

·        Vrachtwagen:

Wij huren voor het verhuizen van materiaal steeds een vrachtwagen van 15m³ met laadklep incl. transpallet (Rijbewijs B). Dat doen wij bij De Roeck; https://www.deroeck.be:8443/Bestelwagen-huren#/id_groep_B

·        Kunstgras:

Kunstgras is gratis beschikbaar via de Bouwmaterialenbib van Fundament (zelf op te halen). Bestellen doen wij via http://www.2ndhandartificialgrass.com/our-stock.html

·        Klusdienst:

Houtbewerking laten wij wel eens uitvoeren door de sympathieke mannen van Atelier Recuup: https://www.atelierrecup.be/. We zouden op termijn ook met een Manus willen samen werken; https://www.manuswerkt.be/ Of met Werkvormm, http://werkvormm.be/

Als je tijdelijk wil experimenteren in de publieke ruimte, niet vergeten om tijdig (6 weken op voorhand!) je aanvraag in te dienen bij de stad, voor meer info, zie https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052139d8a6ec798b48d5/procedure-evenementenaanvraag

FIETSSTRATEN 2018

fietsstraat 20.jpg

Heel veel inwoners, bezoekers, ondernemers, scholen,… van het district Antwerpen dromen van een fietsvriendelijker district. Een andere straatinrichting, betere fietsinfrastructuur, vriendelijker gedrag in het verkeer, .... Het aantal fietsers in de stad neemt exponentieel toe. Nieuwe maatregelen en ideeën zijn nodig om van Antwerpen een echte fietsstad te maken. 

3 straten, pleinen, scholen, … in het district Antwerpen kregen dankzij de Burgerbegroting in 2018 de kans om samen te werken met Antwerpenize, Commons Lab Antwerpen en enkele fietsexperts. We wilden drie straten, pleinen of scholen samen onderzoeken en nieuwe maatregelen uittesten om die plekken fietsvriendelijker te maken. We waren op zoek naar een winkelwandelstraat, een straat met een school en een plein.

In april deden we een open oproep via blogs, sociale media, de Gazet van Antwerpen, … Hieruit kwamen een 20-tal voorstellen. In overleg met diverse partners hebben we er drie geselecteerd.

1.      Kammenstraat ism handelaarsverenigingen en Unizo Antwerpen stad (2000 Antwerpen)

2.      Kleuter- en basisschool Evenaar in de Constitutiestraat ism oudercomité en de werkgroep mobiliteit (2060 Antwerpen)

3.      De Draakplaats ism buurtbewoners, straatcomités, horeca, scholen, oudercomités, … (2018 Antwerpen)

Na consultaties van beleidsmakers, politie, medewerkers district, … en evenementenaanvragen bleek het niet haalbaar om gelijkaardige straatexperimenten te doen zoals we eerder wel deden Tuinstraten, Toekomststraten, … We wilden via interventies de fietsers, automobilisten bijsturen. Maar het risico op ongevallen en alle problemen van dien, bleek te groot.

We hebben dan alternatieve strategieën moeten bedenken. We hebben de focus van het project opnieuw verlegd.

Constitutiestraat:

We hebben in overleg met mobiliteitsdienst en district en bewoners en ouders en school ingestemd om de Schoolstraatprocedure op te starten. Probleem was dat hiervoor de wijkcirculatie aangepast moet worden. Door het district is een buurtonderzoek opgestart. De resultaten worden momenteel verwerkt.

Wat de Kammenstraat betreft, gelet op de gevoeligheid rond het autoluwer/fietsvriendelijker maken van winkelstraten, hebben we meer en objectievere data moeten sprokkelen. Er werd een probleem van ‘stoepfietsers’ aangekaart. We hebben diverse meetstrategieën, tools ontwikkeld en uitgetest. Meer info en resultaten staan hier; http://antwerpenize.be/post/179350446332/stoepfietsers-in-de-antwerpse-kammenstraat In 2019 werken we verder aan een fietsvestiaire en aan een opvolgtraject op maat van de wijk.

Wat de Draakplaats betreft, hier werd tijdens de expertconsultatie vastgesteld dat de ruimte/het plein eigenlijk onderbenut werd. Sommige fietsers gebruiken het plein wel degelijk. Maar veroorzaken dan soms conflicten met voetgangers en trams. Zo is de idee gegroeid om de desirelines te gaan onderzoeken (zie http://www.copenhagenize.com/2015/01/desire-line-analysis-in-copenhagens.html). We hebben gedurende enkele momenten het plein vanuit diverse standpunten gefilmd. Dat beeldmateriaal wordt momenteel nog verwerkt.

Meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, ...)

Tuinstraat referentiebeeld 2.jpg

We nodigen jullie uit voor de allereerste meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, Recetas Urbanas, Groene aders, Fietsstraten 2.0, proefopstellingen, samentuinen,…)’. Dit initiatief is er spontaan gekomen nav enkele gesprekken/mails tussen Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen en medewerkers van de stad Gent (dienst beleidsparticipatie). Burgercollectief ‘Antwerpenize’ is onze gastheer van dienst.


Onderwerp: (tijdelijke) interventies in de publieke ruimte (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten,…). 
Doelgroep: ambtenaren/beleidsmakers, commoners en academici vanuit Gent en Antwerpen
Doelstelling = elkaar leren kennen en leren van mekaar (mbt gedeeld eigenaarschap, rolverdeling tussen overheid en burger(collectieven), hoe iedereen betrekken, van pop-up naar pop-down, opschaling, logistiek, wettelijk kader, verzekeringen,…). 
Locatie: Designcenter Winkelhaak (op minder dan 5 minuten wandelafstand van het Centraal Station), Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen, https://www.winkelhaak.be/nl/article/19/the-action-room 
Tijdstip: 6 maart, 9u30-12u30 (we sluiten af met broodjeslunch). 

Agenda:
• Verwelkoming
• Interactieve kennismakingsronde, samen bepalen van gesprekstopics
• Delen van ervaringen, kennis, tips & tricks (‘P2P’)
• Hoe verder?
• Afsluitende broodjeslunch.
Achteraf maken we een verslag op dat online gedeeld zal worden. Dat zal mee als input verwerkt worden in het Antwerpse Commons Transitieplan (‘straat als gemeengoed’, ‘stad als gemeengoed’). 
Gelieve uw komst nog even te bevestigen door eenvoudigweg een mail te sturen: ‘Ik kom en ik eet graag een broodje mee’ naar: commonslabantwerpen(at)gmail.com. Zou fijn zijn als we maximale diversiteit hebben; Antwerpen vs Gent, ambtenaren, academici vs commoners, vrouwen vs mannen, makkelijkere en meer dwarse karakters, … 

Addertjes onder het (kunst)gras

leefwijk.jpg

In een gezelschap van enthousiaste Gentse burgers zien in 2013 de eerste ‘leefstraten’ het levenslicht. Dit experiment, dat in straten ruimte schept voor groen en ontmoeting, stuurt aan op een radicale omwenteling. Een technische en rationele bestuurscultuur met betrekking tot straatinrichting kan plaats maken voor een systeem van co-creatie tussen stad, burgers en experts. Tegelijk wordt de dominante aanwezigheid van de auto bedwongen en de transitie naar een ecologisch duurzame toekomst gefaciliteerd. Kunnen leefstraten dit potentieel waarmaken en waar liggen de addertjes onder het (kunst)gras?


(PDF) Addertjes onder het (kunst)gras. Available from: https://www.researchgate.net/publication/327071273_Addertjes_onder_het_kunstgras [accessed Aug 17 2018].

In de Lange Ridderstraat in hartje Sint-Andries groeit een Tuinstraat

tuinstraat concept Lange Ridderstraat.jpg

De Lange Ridderstraat is één van de vijf permanente Tuinstraten in Antwerpen. Na een uitgebreid inspraaktraject in het begin van het jaar, ontkiemde er een concept Tuinstraat.
Om de experimentfase te lanceren organiseert het district Antwerpen een startdag op zaterdag 28 juli. De bedoeling is dan om de experimenten samen met de buurt op te zetten.  Tijdens het experiment deze zomer (augustus-september) kunnen bewoners allerlei zaken uittesten zonder extra toelating te hoeven vragen. Een feestje op straat met buren, op straat spelen, eens een tafel en wat stoelen buiten zetten om van de zomer te genieten, etcetera. Feedback wordt verzameld. Die kan het ontwerpteam dan gebruiken voor het verfijnen van het definitief ontwerp.

In de Aziëlaan in Wilrijk groeit een tuinstraat

tuinstraat azielaan.jpg

Van 11 juni 2018 tot en met 14 oktober 2018 loopt in de Aziëlaan een testperiode als voorbereiding op een volledige herinrichting als tuinstraat. Gedurende 4 maanden kunnen de bewoners binnen het project ‘Hier groeit een tuinstraat’ een nieuwe inrichting van hun straat uittesten. Zo wordt de straat doorlopend, krijgt het een tijdelijke en creatieve groene inrichting en staan de bewoners mee in voor het groenonderhoud.

Bewoners bouwen aan hun tuinstraat

De bewoners uit deze straat in Wilrijk maakten in november 2017 voor het eerst kennis met een mogelijke inrichting van hun straat als tuinstraat. Het concept dat nu wordt uitgetest is dan ook het resultaat van een reeks intensieve overlegmomenten met bijna alle families die in de straat wonen. De bewoners denken niet alleen mee na over de nieuwe inrichting, maar engageren zich ook om mee in te staan voor het gedeeltelijk onderhoud van het nieuwe groen in hun straat.

Testperiode van 11 juni tot 14 oktober 2018

Tijdens de testperiode wordt de straat doorlopend. Ter hoogte van het café op de hoek met de Atomiumlaan wordt hier een autovrije zone voorzien waar fietsers en voetgangers wel steeds door kunnen.

Ook op andere vlakken wordt er geëxperimenteerd tijdens de testperiode. Zo zijn de bewoners voor een groot deel medeverantwoordelijk voor het onderhoud van het nieuwe groen in de straat. Samen met Aquafin wordt gekeken of regentonnen het water van de daken kan opvangen om zo ineens water ter beschikking te hebben voor het onderhoud van de planten. De nieuwe huisvuilophaling zal ook vanaf de start mee getest worden. Verder is iedereen benieuwd naar het effect dat dit experiment zal hebben op alle bewoners van de straat en buurtbewoners.

Tijdens het proefproject worden de bewoners bevraagd over hoe ze deze periode ervaren. De resultaten worden dan verwerkt in het definitieve ontwerp van de straat.

Toekomststraat - Willem Linnigstraat (Antwerpen-Noord, 4 aug-8 sep)

20170819_142109.jpg

Voor het derde jaar op rij organiseren de bewoners van de Willem Linnigstraat in Antwerpen-Noord een Toekomststraat. De straat wordt gedeeltelijk autovrij gemaakt; de ruimte die zo vrij komt wordt gebruikt voor meer groen, spel, ontmoeting, muziek, plezier in de straat. En dat een hele nazomer lang. 

In het weekend van 4 augustus beginnen ze met de opbouw. Zeker de moeite om eens te bezoeken. Hier een overzicht van al hun activiteiten:

  • za 4/8: opbouw en eventueel zangactiviteit
  • zo 5/8: praatcafé
  • za11/8: activiteit met het dienstencentrum
  • zo12/8: optreden koor en eten(volxkeuken)
  • za18/8: rommelmarkt
  • zo19/8: mosselen (volxkeuken)
  • zo26/8: 18u spaghetti eten (volxkeuken)
  • 19u optreden Charlotte en band
  • za 1/9 of zo 2/9: Radio centraal
  • vr 7/9 : Slotfeest met eten
  • za 8/9 : Opruim

Locatie: Willem Linnigstraat, Antwerpen-Noord (zijstraat Offerandestraat)

Facebook: https://www.facebook.com/willemlinnigstraat/ 

Bloemstraat-Tuinstraat (30 jun-30 sep, Borgerhout)

2017-07-30 15.21.18.jpg

De Bloemstraat in Borgerhout is één van de 5 straten in Antwerpen die een permanente Tuinstraat wordt. Alvorens het definitieve plan op te maken gaan de bewoners en het district Borgerhout van start met een experimenteerperiode van 3 maanden. Van begin juli tot eind september kan er op los geprobeerd worden: bloembakken plaatsen en verplaatsen, een bankje hier .. of daar, gevelgroen en groen op het plein, hier en daar wat kleur, georganiseerde en spontane momenten met buren en zo veel meer. 
Ze beginnen dit experimenteerfestijn met een startfeest op 30 juni. We rollen de grasmatten uit, plaatsen al enkele zaken in de straat en zij die graag bouwsels maken bouwen er lustig op los. 
Het is de eerste keer dat de stad en districten het Toekomststraat concept gebruiken als instrument om nieuwe plannen te ontwikkelen, uit te proberen. 

Toekomststraat Lange Vandaelen komt er weer aan! (24 aug – 02 sep)

Lange Van Daelestraat plan.jpg

De laatste week van de grote vakantie toveren de buurtbewoners van de Lange Vandaelstraat en Langstraat in Borgerhout hun straat weer helemaal om. Wat kan je verwachten? De toekomst-bar, kampvuuravond, deel-picknick, straatcamping en natuurlijk veel plaats om te spelen… Maar ook de filmavond, BBQ en vrij podium zullen niet ontbreken! Ze proberen er ook maximaal voor te zorgen dat de activiteiten gespreid worden in beide straten en dat niet alle activiteiten op en rond het pleintje moeten doorgaan.

Op het programma:

  • Vrijdag 24 augustus: 10u opening en 20u burendrink
  • Zaterdag 25 augustus: 10u opbouw en 18u burenpasta en 21u30 openluchtfilm met buurtbar
  • Zondag 26 augustus: 12u deelpicknick en 14u volksspelen
  • Maandag 27 augustus: 14u sport
  • Dinsdag 28 augustus: 14u spel
  • Woensdag 29 augustus: 14u creatieve namiddag en 19u vrij podium met buurtbar
  • Donderdag 30 augustus: vrij spel en ontmoeting
  • Vrijdag 31 augustus: 19u00 straatcamping met buurtbar
  • Zaterdag 1 september: 8u00 straatontbijt en 18u BBQ met buurtbar
  • Zondag 2 september: 11u de grote opruim

Begin maar al te dromen van een reeks warme en gezellige zomerdagen!

Tuinstraat in Pretstraat (zomer 2018)

tuinstraat pretstraat.jpg

Het is weer zomer, de natuur floreert en de Natiebuurt wordt wakker. Na het succes van de Tuinstraat  (Pretstraat -Antwerpen-Noord, Burgerbegroting) vorige zomer, gaat het buurtcomité er dit jaar weer voor. Al vele mensen meldden zich aan om te helpen. 

Doe jij ook mee?

De Pretstraat tussen huisnummer 18 en 2 wordt helemaal ingericht met plantenbakken, bankjes, lounge area’s, BBQ hoek, podium en natuurlijk onze tuinstraatbar. De boomspiegels krijgen in september plantjes. Kortom, het hart van de Natiebuurt wordt helemaal ingericht als groene oase.
Wil je helpen? Heb je ideeën? Vervoeg het team en geniet van een tuin in je straat!
Stuur gerust een mailtje naar info@natiebuurt.be of kom langs tijdens de opbouw dagen.


Noteer volgende data alvast in je agenda:
Opbouw: 30 juni, 1 juli en 7 en 8 juli
Openingsfeest: zaterdag 14 juli
Slotfeest: zaterdag 1 september
Afbouw: 2-7 september

Met groene groetjes!
Het tuinstraat team

Eindrapport Tuinstraten 2017

Antwerpen aan’t woord kon dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen in 2017 opnieuw experimenteren met het Toekomststraat concept. 3 straten werden ondersteund bij het opzetten en organiseren van een Tuinstraat, een variant van de Toekomststraat. Daarnaast werd ook geëxperimenteerd met nieuwe zorg in de stad, de Zorg-Samen-Straat. Heel kleinschalig en co-creatief, samen denken, doen, ervaren, leren, en samen stap voor stap de stad van morgen maken. Dat is de idee er achter. 

Het eindrapport vindt u hier.

Oproep: Welke Antwerpenaren willen hun straat, plein, schoolomgeving, winkelstraat, … fietsvriendelijker? Stel uzelf kandidaat!

graphic.jpg

Heel veel inwoners, bezoekers, ondernemers, scholen,… van het district Antwerpen dromen van een fietsvriendelijker district. Een andere straatinrichting, betere fietsinfrastructuur, vriendelijker gedrag in het verkeer, .... Het aantal fietsers in de stad neemt exponentieel toe. Nieuwe maatregelen en ideeën zijn nodig om van Antwerpen een echte fietsstad te maken. 

3 straten, pleinen, scholen, … in het district Antwerpen krijgen in 2018 de kans om samen te werken met Antwerpenize, Commons Lab Antwerpen en enkele fietsexperts. We willen drie straten, pleinen of scholen samen onderzoeken en nieuwe maatregelen uittesten om die plekken fietsvriendelijker te maken. Locaties waar we zelf al aan dachten: uitgang Centraal-Station (Dekeyserlei), Theaterplein, Quellinstraat, Meir, Scheldekaaien, … Dat kan gaan over (tijdelijke) infrastructuuringrepen om het verkeer te vertragen of conflicten te vermijden (door o.a. het versmallen van de rijweg, toevoegen van lijnen, omgeving anders (dwingend) in te richten, bloembakken te plaatsen, …). Dat kan ook gaan over extra capaciteit om (kinder)fietsen te stallen (hetzij in de straat, hetzij in een garage, school,…). Of nieuwe, positieve sensibilisatie-acties om correct gedrag in het verkeer te stimuleren.

Ben jij een enthousiaste Antwerpenaar of lid van een buurt/oudercomité, winkeliersvereniging, … die goesting heeft om zijn/haar straat of plein samen aan te pakken? Geef voor 13 mei een seintje aan Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen. Commons Lab Antwerpen en een gans team van partners staat klaar om jullie hierbij te helpen. Dit is mogelijk dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Info en contact:

Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com, www.commonslabantwerpen.or

Stad Antwerpen voert concept 'Schoolstraat' in

schoolstraat.jpg

De stad Antwerpen wil haar schoolomgevingen veiliger maken. Daarom maakt ze het mogelijk om schoolstraten in te voeren die de verkeersdruk op schoolomgevingen (kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs) tijdens de piekuren beperken. 

Het principe van een schoolstraat is dat schoolgaande kinderen en hun ouders die zich te voet of met de fiets verplaatsen voorrang krijgen. Gedurende een half uur voor het begin en na het einde van de school wordt de straat met nadarhekken afgezet. Er is dan enkel doorgaand verkeer mogelijk te voet of met de fiets.

De vraag is of dat niet te vrijblijvend is? Misschien moet deze uitzondering niet de nieuwe verkeersregel worden? Laten we elke Antwerpse straat waar een school gelegen is, verkeersvrij maken tijdens de piekuren. Een idee voor het volgende stadsbestuur?

 Meer info via http://onderwijsantwerpen.be/nl/node/2400

District Borgerhout ondersteunt ook tijdelijke, experimentele Tuinstraten/Tuinpleinen

Tuinstraat referentiebeeld.jpg

Heel wat inwoners van het district Borgerhout dromen van een groener district. Maar hoe ziet een groener district er uit? Hoe zien de straten en pleinen er uit? Gaat het enkel over gevelgroen, groenslingers, aangepaste boomspiegels? Of ook over bomen, struiken, natuur? Worden er ook groenten of sierplanten gekweekt in straten of pleinen? Wie onderhoudt al het groen? Kan regenwater opgevangen en hergebruikt worden?

Tuinstraat experiment groot succes in district Antwerpen

In 2017 kregen drie van de 90 kandidaat straten dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen de kans om samen met de buren totaal out of the box te fantaseren over de gedroomde ‘Tuinstraat’. Het bleef niet bij dromen alleen. Dankzij de ondersteuning van Antwerpen aan 't woord, district Antwerpen, stad Antwerpen, Natuurpunt, EcoHuis Antwerpen, … werden deze straten afgelopen zomer tijdelijk omgebouwd met geveltuinen, ingerichte boomspiegels, groenslingers, groentetuintjes, (kunst)gazon, bomen en wadi’s, tuinbar, fietstrommels met groendaken, ...

De reacties van de bewoners waren zeer positief. Heel wat groene ingrepen kregen een permanent karakter. Momenteel wordt met het district en de stad Antwerpen nagedacht hoe structurele aanpassingen in de straten gedaan kunnen worden.

Ondertussen heeft de stad ook geld vrijgemaakt voor 5 permanente Tuinstraten, waaronder eentje in Borgerhout. 

Enthousiaste Borgerhoutenaars gezocht

Bent u een enthousiaste Borgerhoutenaar die goesting heeft om zijn of haar straat of buurt tijdelijk om te vormen tot een ‘Tuinstraat’ of een 'Tuinplein'? Via de projecttoelage van het district Borgerhout kan je de nodige financiële middelen verwerven. Elk jaar zijn er drie momenten om een toelage voor een project aan te vragen. Als je volgende zomer een Tuinstraat wil organiseren, dan kan je best mikken op de oproep van 1 februari 2018.

Alle info over de projecttoelage; https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-borgerhout/subsidies/projecttoelage-borgerhout

Eerste Leefstraat Congres - Een unieke inkijk in een vernieuwend experiment

leefstraat gent.jpg

Er is iets bijzonders gebeurd…de Gentse Leefstraat inspireerde op enkele jaren tijd honderden bewoners in meer dan tien Europese steden om eigenaarschap te nemen over hun straat. Soms op uitnodiging van ambtenaren of beleidsmakers en soms helemaal uit zichzelf. De Leefstraat werd een fenomeen dat duidelijk iets in beweging bracht. Dat vieren we met een congres in aanwezigheid van alle Leefstraat-pioniers.

Het congres is er speciaal voor iedereen die deze pionierende ambtenaren en bewoners goed wil begrijpen of ook zelf oplossingen zoekt voor maatschappelijke uitdagingen zoals bijvoorbeeld vereenzaming, mobiliteit of stadsvlucht. Getuigenissen uit de praktijk nemen u mee in de nieuwe manier van samenwerken tussen overheid, bewoners, bedrijven en onderzoekers. Ze dompelen u onder in de dynamiek van samen van denken én doen.

Vroeger voelde ik me thuiskomen wanneer ik mijn voordeur binnenstapte. Sinds de Leefstraat ervaar ik dit gevoel wanneer bij het binnenrijden van de straat. (Giel, Biekorfstraat Gent)

Een dag voor denkers en voor doeners

Bent u ambtenaar, beleidsmedewerker, politieker, ontwerper, onderzoeker, mobiliteitsexpert, stratenmaker of geïnteresseerde student, dan is dit congres iets voor u. De aanpak van de Leefstraten biedt inzichten en denkkaders die u helpen om op een co-creatieve manier aan de slag te gaan met maatschappelijke uitdagingen. Alle presentaties zijn in het Nederlands, gericht op denkers en doeners uit Vlaanderen en Nederland.

Programma

Verschillende experts volgden de voorbije vijf jaar de Leefstraten van nabij, elk vanuit hun werkveld. Ze analyseren vanuit de Leefstraat wat het betekent om op een nieuwe manier te doen, te organiseren én te denken. Ze delen hun leerervaringen en helpen u zo anders kijken naar uw eigen werk.

In verschillende workshops krijgt u de kans om te verbeelden en te leren wat een Leefstraat in uw gemeente kan betekenen. Doorleefde Leefstraat-begeleiders en creatieve straatmakers delen al hun inzichten en praktische ervaringen.

Doorlopend is er een infomarkt en kan u in de koffiehoek napraten met de gastsprekers en de Leefstraat pioniers uit Gent, Antwerpen, Rotterdam,…

Om 18u is er een diner en feest voor de stratenmakers uit alle Leefstraten. U kan zich hier ook voor inschrijven.

Praktisch

Het Leefstraatcongres vindt op vrijdag 24 november van 10u tot 16u, met aansluitend een netwerkreceptie. We kozen als locatie voor de unieke de oude bibliotheek van Gent, waar nu met NEST een unieke tijdelijke invulling uitgetest wordt. Een broodjeslunch met bijhorende dranken zijn inbegrepen in de prijs. Inschrijven kan je via  https://www.leefstraat.be/eerste-leefstraat-congres/.

We presenteren die dag ook het tweede Leefstraat-Cahier. Een boek met nieuwe reflecties en inzichten over de Leefstraten. Elke deelnemer krijgt een exemplaar kado. Ter info: het eerste Cahier is nog steeds te koop via onze site

Sprekers

Filip De Rynck
Filip is professor bestuurskunde aan de Universiteit Gent. Hij onderzoekt lokale besturen, participatie, netwerken, organisatie van binnenlands bestuur, e-government, steden en stedelijk beleid. Hij schreef het nawoord voor het eerste Leefstraat-cahier.

Pepik Henneman
Pepik is auteur van het BurgeRmeesterboek en directeur van de werkplaatsvoor innovatie en maatschappelijke verandering Meneer De Leeuw. Als expert in co-creatie en transitie begeleidde hij Stad Gent om van haar transitie-arena mobiliteit een heus tijdelijk vernieuwingsnetwerk te maken, met de Leefstraat als een van de eerste experimenten.

Yves De Weerdt
Yves is socioloog en onderzoekscoördinator rond het thema duurzame stedelijkheid aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Hij was in die rol nauw betrokken de evaluatie van verschillende Leefstraat-edities.

David Ducheyne
David is Chief People Officer bij Securex. Hij staat er aan de basis van een hele nieuwe visie op HR, waarbij de medewerker als mens centraal staat. Volgens David kunnen bedrijven en organisaties het verschil maken. David is coauteur van het boek Mijn werk maatwerk, dat onder meer een antwoord wil bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt van vandaag.

Nadine Roos en Bart Cardinaal
Nadine en Bart zijn de drijvende krachten achter HUNK-design, een Rotterdams ontwerpbureau dat houdt van steden en het stedelijke leven. Via het Droomstraat-project (de Rotterdamse variant op de Leefstraten) experimenteren ze met de tijdelijke herinrichting van pleinen.  Ze delen hun ervaringen en vertellen hoe hun kijk als architect en designer veranderde doorheen het droomstraat-proces.

Tim Scheirs
Tim was tot voor kort de strategisch mobiliteitsplanner van Stad Gent. Sinds kort is hij aan de slag als stafmedewerker mobiliteit bij de Intercommunale Veneco. Tim stond als ambtenaar én in zijn vrije uren mee aan de wieg van de eerste Leefstraten en Lab van Troje. Hij reflecteert vanuit die bevoorrechte positie op de eerste rij zijn over hoe Leefstraten strategisch doorwerken in beleidsplanningsprocessen.

Leefstraat workshop

Onder de professionele begeleiding van Pepik Henneman (Meneer De Leeuw) en Pieter Deschamps (Lab van Troje) krijgt u de kans om te verbeelden en te leren wat een Leefstraat in uw gemeente kan betekenen. Doorleefde Leefstraat-begeleiders  Sofie Rottiers (Stad Gent – dienst Ontmoeten&Verbinden) en Koen Wynants (Antwerpen Aan t Woord) delen al hun inzichten en praktische ervaringen.

Het eerste Leefstraat Congres is een organisatie van Lab van Troje in samenwerking met Securex en Meneer De Leeuw. Wij danken Stad Gent voor de inhoudelijke en praktische steun. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door Re-Vive en Karakters.

Van experiment naar uitvoerbare voorstellen

Wat kan een stad leren van een experimentele Tuinstraat? De bewoners van de Pieter Génardstraat geven kennis en ervaring door.

Beste stad, beste bewoners,

Wij, de bewoners van de Pieter Génardstraat, hebben zes weken lang een Tuinstraat gecreëerd en beleefd. We hebben van dromen doelen gemaakt. Met de hulp van Antwerpen Aan ’t Woord en met geld van de Burgerbegroting gingen we van start. We wilden duurzame verbeteringen realiseren. Geen hippe zomerbar. Geen lawaaierig springkasteel. Wel betrokkenheid en oplossingen voor algemene verzuchtingen. Klaar voor drie aandachtspunten in stadsinnovatie?

1: Iedereen telt

Dromen, wensen en verzuchtingen verzamelden we weken van tevoren op straat en aan de overlegtafel. We kozen resoluut voor basisdemocratie. De inspanningen om iedereen bij het project te betrekken, waren divers: vergaderingen op straat (stoeltjes en flipchart tussen geparkeerde auto’s), uitnodigingsstrookjes telkens in meerdere talen, burenbezoek, raamaffiches. Ook de kinderen waren aanwezig op overlegmomenten en gaven vorm aan de inrichting van de Tuinstraat.

We sloopten barrières als taal, sociale afstand, leeftijd, tijd, individualisme. We botsten op blokkades, maar we kozen voor kansen. Er waren conflicten, maar we kozen voor oplossingen. We kenden elkaar niet, ondertussen worden we een hechtere gemeenschap. Samen fungeerden we als vertaalbureau, EHBO-post, schrijnwerkerij, cateringbedrijf, bemiddelingskantoor, opvoedingswinkel, koffiebar, pretpark, kinderopvang en taalbad.

2: Weet wat je wil

We vonden snel wat ons bindt: de verkeerssituatie in de straat. Frustraties over parkeerproblemen, sluipverkeer en spookrijders delen we met zijn allen. Iedereen ergert zich aan de snelheidsduivels. Na het oplijsten van tekorten en het praten over een droomsituatie definieerden we drie kerndoelen: vergroenen, verbinden en veiliger verkeer.

·        Veilig verkeer betekent voor ons speelruimte voor kinderen en het verhinderen van sluipverkeer en spookrijders. 40 procent van de straatbewoners heeft geen auto, terwijl 100 procent van de openbare ruimte voorbehouden is voor auto’s en hun bestuurders. We willen ruimte voor fietsers en voetgangers! Ruimte voor spelende kinderen!

·        Vergroening realiseren we door het aanleggen van geveltuinen en boomspiegels. Met planten en groen creëren we rust en een gezondere leefomgeving.

·        Verbondenheid ontstaat door samen aan banken te timmeren en tijd te maken voor burenbabbels.

3: Ga voor de trage weg

Het is allemaal heel snel gegaan. Van een eerste straatfeest naar een experimentele tuinstraat is een hele stap. We hebben die genomen op enkele maanden. We hebben de doelen snel concreet gemaakt in een stappenplan. Zonder tijd voor overleg geen beslissingen. Wat we doen moet gedragen zijn. We leggen vandaag de eerste stenen voor onze toekomst. De geveltuin van vandaag is gezondere lucht voor morgen. De banden die we vandaag smeden, maakt samenleven morgen vanzelfsprekend. Het bannen van de auto halverwege de straat, is een testfase voor een duurzame buurt.

Lerende stad?

Wij, de bewoners, leveren de energie voor vergroening en verbondenheid. Zagen en timmeren, conversaties met gebaren, het trottoir openbreken voor geveltuinen, koffie delen, een eigen petanquebaan aanleggen, voetbal in een parkje: we hebben het allemaal zelf gerealiseerd. Dat de stad 700.000 euro bespaarde aan bloemen en planten is meer dan te betreuren. Hier weten we dat bloemen van mensen houden. Dat vlinders en bijen een plek verdienen in onze straat. Dat groen het verkeer vertraagt en mensen meer welbevinden bezorgt. Wat kan tellen als bewijs: bewoners van andere straten maken graag een ommetje door onze Tuinstraat. We vragen dat de stad ons groene ruimte en speelplekken biedt. De Pieter Génardstraat wil graag een woonerf zijn, een oase tussen winkelstraat en overbelaste wegen. Wij werken sowieso verder aan groen en sociaal weefsel.

Aan de verkeersveiligheid kunnen we weinig doen. We lijden onder het sluipverkeer. We worden boos van de spookrijders. We hebben reeds meerdere signalen aan de stad gegeven. Onze zorgen lijken niet te matchen met hun plannen. Na het Tuinstraat-experiment nemen de auto’s het in onze straat weer over. Dat betekent niet dat we onze ambitie opbergen: permanent een veilige, aangename en groene straat zijn die ruimte biedt aan alle bewoners, fietsers en voetgangers. De Pieter Génardstraat wil graag een doodlopende straat zijn. Wij rekenen op de stad voor een oplossing van het verkeersprobleem.

Nu zondag 10 september houden we een bescheiden slotfeest. Welkom tussen 14 en 16 uur. Drink met ons een kop koffie of een tas thee. We presenteren je graag een stuk cake en een straf verhaal.

Antwerpen autovrij - slotweekend Antwerpse Tuinstraten

21272327_1689341441090679_1947945382391240331_n.jpg

Zondag 17 september tijdens Antwerpen autovrij staan we allemaal letterlijk en figuurlijk stil bij de mobiliteit in de stad. Maar waar kan je dat beter doen dan in de drie experimentele Tuinstraten die de afgelopen 6 weken tijdelijk autoluwer/autovrij zijn gemaakt. Dit weekend is het slotweekend in de Pieter Genardstraat (2020), Pretstraat (2060) en de Nottebohmstraat (2018). Het is heel leerrijk om de verschillen, maar ook de gelijkenissen te zien. Wil u zelf de resultaten, hun ervaringen en conclusies bewonderen, dan moet u dit weekend zeker eens een kijkje gaan nemen! Voor elke Antwerpenaar interessant: burgers, mensen actief in het middenveld, ambtenaren, politici, wetenschappers, journalisten, …

Er zijn enkele activiteiten gepland waar iedereen welkom is.

  • Zaterdag 9 september vanaf 15u afsluitend straatfeest in de Nottebohmstraat (wijk Zurenborg)
  • Zondag 10 september vanaf 12u afsluitend slotfeest in de Pieter Genardstraat (Kiel)
  • Zondag 10 september vanaf 14u afsluitende drink in de Pretstraat (Antwerpen-Noord)

Info en contact: Koen Wynants, info@antwerpenaantwoord.be, 0473865503

Toekomststraat Willem Linnigstraat: tweede editie

14021588_1139780139399275_2249363162487718842_n.jpg

Na het ongelooflijk succes van de Toekomststraat vorig jaar wilden de bewoners van de Willem Linnigstraat in Antwerpen-Noord dit jaar opnieuw de straat gedeeltelijk verkeersvrij maken. En ruimte maken in de straat voor meer groen, spel, ontmoeting, muziek, plezier in de straat. En dat een hele nazomer lang. 

In het weekend van 19 en 20 augustus beginnen ze met de opbouw. Zondag 20 augustus vanaf 17u is er een BBQ voor de ganse buurt. Groenten etc. worden voorzien. Vlees, vis, of veggieburgers moet je zelf meebrengen. 

Zeker de moeite om eens te bezoeken (tot half september)! 

Locatie: Willem Linnigstraat, Antwerpen-Noord (zijstraat Offerandestraat)

Facebook: https://www.facebook.com/willemlinnigstraat/